©2019 by E&KO. Proudly created with Wix.com

 
  • E&KO

Overshoot Day: wat kunnen we doen

Updated: Aug 5, 2019

Het is vandaag (29/7/2019) World Overshoot Day. Dat is de symbolische dag van het jaar waarop de grondstoffen van de aarde voor dit jaar uitgeput zijn. Vorig jaar was dit op 1 augustus 2018. Als heel de wereld zoals ons (Belgen) zou leven, zou Overshoot Day al op 6 april 2019 geweest zijn...


Maar wat kunnen we er aan doen en welke maatregel heeft het meeste impact? Aangezien iedereen anders is, volgt hier een berekening van verschillende voor de hand liggende maatregelen die we als burger kunnen nemen. Hierbij wordt altijd het effect op de CO2-uitstoot voor een gemiddelde Belg (of Vlaming) voor één jaar berekend. Andere effecten zoals luchtvervuiling, andere broeikasgassen, ... werden niet meer in rekening gebracht.


Volgende grafiek toont het effect van de maatregel in CO2. Het is duidelijk dat een aanpassing van gewoonten voor een CO2-daling zal zorgen. We bekeken het effect op volgende maatregelen:


- Vegetarisch eten: een besparing van 0.8 ton CO2 per jaar per persoon ten opzichte van een gemiddeld dieet (zie vorig postje over voeding)


- Veganistisch eten: een besparing van 1.0 ton CO2 per jaar per persoon ten opzichte van een gemiddeld dieet (zie vorig postje over voeding)


- Isoleren huis: op basis van verbruiksgegevens is er een jaarlijkse besparing van 1.5 ton CO2. Dit is echter niet per persoon, maar per woning.


- Plaatsing zonnepanelen: op basis van productiegegevens van zonnepanelen en uitgaande van geen groene stroomcontract (zie vorig postje over groene stroomcertificaten!) is hier een jaarlijkse besparing van 0.7 ton CO2 berekend. Dit is ook niet per persoon, maar per woning.


- Geen plastic: er zijn nog andere redenen om minder plastic te gebruiken (onze oceanen, reduce-reuse-recycle, ...), maar duidelijk is dat de jaarlijkse CO2-uitstoot per persoon beperkt is (0.2)(zie vorig postje).


- Een vlucht binnen Europa: het hangt er natuurlijk van af naar waar je gaat, maar heen en terug, is de uitstoot op de vluchten tussen de 0.5 en 1.5 ton CO2, per persoon.


- Een intercontinentale vlucht: het hangt er natuurlijk ook hier vanaf naar waar je gaat, maar heen en terug, is de uitstoot op de vluchten tussen de 1 en 5.5 ton CO2, per persoon.


- En wat als we niet meer de auto zouden nemen om naar het werk te gaan: dat spaart jaarlijks per persoon 1.5 ton CO2 uit (met een gemiddelde woon-werkafstand van 30 km).

- Of ten slotte, wanneer we de auto helemaal achterwege laten (inclusief woon-werkverplaatsingen), dan spaar je per persoon 1.9 ton CO2 uit.


- Ter vergelijking zetten we er ook graag even bij wat de bomen voor ons kunnen betekenen. 5 bomen halen jaarlijks 0.1 ton CO2 uit de lucht.


Wat vind jij de meest gemakkelijke maatregel om toe te passen en onze wereld te helpen?


#allebeetjeshelpen #ecolife #duurzaamleven #ecotips #thereisnoplanetB


- https://www.knack.be/nieuws/planet-earth/mensheid-leeft-vanaf-maandag-op-krediet/article-news-1491779.html?fbclid=IwAR0qTBei6U762xQq_vjunmpBwPU21vaGI3LTQ4ThypGH9Tui_rjtJNFnF4A

- https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/07/29/earth-overshoot-day/?fbclid=IwAR09Pr_ImEtMyqTAC8GZQkCUqziH_vtoI7nxDPZmhtKB1WK3xHLiFdqGFR4

- https://www.overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/

- https://www.dakisolatieplaatsen.be/dak-isoleren/energiewinst-berekenen/

- https://carbonaltdelete.eu/nl/compenseer-emissies/

 
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now