©2019 by E&KO. Proudly created with Wix.com

 
  • E&KO

De klimaatverandering: de feiten

Updated: Apr 17, 2019bron: climatecentral.org

Klimaatopwarming is een feit: Globaal is de temperatuur inmiddels al gestegen met meer dan 1°C. Op zich klinkt dat weinig, maar wetende dat de ijstijd een daling van globaal 1à2°C was, is dit dus niet niets. Bovendien zullen er bepaalde regio's harder opwarmen dan andere. Door die opwarming smelten ijsoppervlakken wat voor een stijging van de zeespiegel zorgt.


Noot: we spreken tegenwoordig van 'klimaatverandering' omdat het niet enkel over de opwarming gaat, maar ook over de extreme winters, de overstromingen, ... die ermee gepaard zijn.


De klimaatopwarming komt door stijging broeikasgassen: De atmosfeer van de aarde bestaat uit een mix van onder andere verschillende broeikasgassen (CO2, ...). Deze atmosfeer zorgt ervoor dat de warmte van de zon wordt vastgehouden. Doordat er meer broeikasgassen worden uitgestoten, wordt de aarde meer 'geïsoleerd' en stijgt de temperatuur.


Deze correlatie en de invloed van de mens op de CO2-uitstoot is wat er in twijfel wordt getrokken door de 'deniers', maar het IPCC stelt dat het 'extreem waarschijnlijk' is dat menselijke broeikasgassen de dominante factor in de opwarming van de aarde zijn.


Bovendien zal een duurzame levenstijl ook andere voordelen met zich meebrengen, zoals leefbare steden, gebruik maken van hernieuwbare energie, proper water, ...


#IPCC #Leuven2030 #climatechange #facts


Bronnen: - https://www.nasa.gov/press-release/2018-fourth-warmest-year-in-continued-warming-trend-according-to-nasa-noaa (kaartje met voorbije temperaturen op aarde) - https://beta.demorgen.be/tech-wetenschap/hoe-global-warming-de-kaart-van-belgie-zal-hertekenen~be01b305/ (kaartje met voorspellingen zeespiegel)

- http://sedac.ipcc-data.org/ddc/observed_ar5/index.html (figuur met effecten opwarming aarde) - https://www.youtube.com/watch?v=n4AfDu--u_I (verband CO2 en temperatuur)

- https://www.ipcc.ch/sr15/graphics/#cid_603 (verband CO2 en temperatuur)

10 views
 
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now