©2019 by E&KO. Proudly created with Wix.com

 
  • E&KO

GevolgenEen postje over de gevolgen van klimaatverandering.


Het woord 'global warming' (opwarming van de aarde) werd al snel aangepast naar 'climate change (klimaatverandering) aangezien het over veel meer gaat dan enkel een temperatuurstijging.


Volgende effecten staan ons te wachten indien we niet snel actie ondernemen:


- Hittegolven

Vorige zomer (2018) hebben we al eens mogen proeven van een hete zomer. In de akkoorden van Parijs werd afgesproken niet over de 1.5°C te gaan. Er zullen nog veel acties moeten worden genomen om hieronder te blijven. Wist je dat gemiddeld de temperatuur in 2018 maar 0.6°C hoger lag dan in 2017 en het al zo heet was?


- Waterstijging

Bij een temperatuurstijging van 2°C zal ongeveer een derde van Vlaanderen onder water staan. Ofwel zullen we massaal moeten verhuizen, ofwel zullen er golfbrekers moeten komen, indien we zo verder blijven doen.


- Watertekort

Vorige zomer (2018) hadden we reeds een watertekort en onze waterstanden bij het begin van zomer 2019 staan er weer niet goed voor.


- Hevige regen en overstromingen

Er werd berekend dat bij een temperatuurstijging van 2°C er 13% meer kans is op hevige regenbuien. In Vlaanderen zijn er veel overstromingsgevoelige gebieden die veel problemen zullen ondervinden. Ook hier zullen veel kosten bij komen kijken (verhuizen, waterschade, ...).


- (Vee)teelt wordt moeilijker

Door de temperatuur- en waterveranderingen zullen boeren zich hard moeten aanpassen. Er werd berekend dat bij een temperatuurstijging van 2°C de opbrengsten van graan en tarwe met 20% zullen dalen.


- Diersoorten bedreigd

Er werd berekend dat bij een temperatuurstijging van 2°C 30% van de diersoorten zal uitsterven. Bye bye neushoorns, pinguïns, ijsberen, ...Bronnen:

- https://www.demorgen.be/tech-wetenschap/hoe-global-warming-de-kaart-van-belgie-zal-hertekenen~be01b305/

- Climate Central https://choices.climatecentral.org/#6/50.492/4.449?compare=temperatures&carbon-end-yr=2100&scenario-a=warming-4&scenario-b=warming-2

- https://www.climatecentral.org/news/global-icons-at-risk-from-sea-level-rise-pictures-19633

- Futureproofed

- IPCC https://report.ipcc.ch/sr15/pdf/sr15_spm_final.pdf

- https://www.waterinfo.be/default.aspx?path=NL/Rapporten/Publicaties

- https://www.vmm.be/nieuws/archief/grondwaterstanden-nog-steeds-zeer-laag-voor-de-tijd-van-het-jaar

- https://www.milieurapport.be/milieuthemas/klimaatverandering/temperatuur/jaargemiddelde-temperatuur

6 views
 
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now